Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2010 17:18 - Отопление на нискоенергийни къщи – сравнение между отопление на ток и на газ
Автор: ecofloorbg Категория: Бизнес   
Прочетен: 4135 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 16.09.2010 09:48



Често задаван въпрос на клиенти планиращи строеж на самостоятелна къща е свързан с предимствата на различните отоплителни системи. Информацията съдържаща се в тази статия е предназначена да помогне за правилния избор на отоплителна система за съответната сграда. Имайки предвид нашата сфера на дейност, най-често задаваните въпроси са свързани със сравнение на предимствата и недостатъците на водна отоплителна система, работеща с газов котел и директна електрическа отоплителна система. Две нискоенергийни сгради се използват за горепосоченото сравнение. Големината на двете къщи е почти еднаква и двете са от типа „готови къщи” (сглобяеми къщи) на един и същ производител, намират се на едно и също място (Опая) – тоест са изложени на еднакви климатични условия и са обитавани от тричленни семейства. Първата от двете къщи е напълно отоплена с електрическо подово отопление, втората е снабдена с водна отоплителна система на газов котел. 

Самостоятелна къща в Moravicн – електрическо подово отопление
 Първата къща се намира в село Moravicн. Тя представлява къща без мазе, на общо застроена площ от 71,7 m2, двуетажна с използваема площ от 113,8 m2. Отоплението на цялата къща е подово, с отоплителни кабели Екофлор. 

Самостоятелна къща в Novй Sedlice - водна отоплителна система с газов котел
Втората къща се намира в село Novй Sedlice. Къщата се обитава от тричленно семейство и е завършена през февруари 2004г. imageimage

Описание на сградата Къща без мазе, на общо застроена площ от 72.9 m2. Двата етажа представляват използваема (отопляема) площ от общо 112.8 m2 . На приземния етаж има кухня с трапезария, всекидневна, баня и кабинет. На първия етаж има спалня, две стаи и втора баня.

image

Застроена площ 72,9 m2 Използваема (отопляема) площ 112,8 m2 Изчислени топлинни загуби 5,3 kW Главен прекъсвач 3 x 25 A

Отопление Отоплителната система е водна със стоманени радиатори. Отоплителните елементи са поставени главно под прозорците, а водната отоплителна система се намира в структурата на сградата. Източника на отопление е DAKON BEA 24 BT газов котел от типа „турбо” котел с вграден елемент за затопляне на водата. Системата за регулация се състои от Honeywell стаен термостат, поставен на стената във всекидневната. Системата за регулация е снабдена и с термостати на отоплителните елементи.
image

Цена на покупката Едно от предимствата на електрическото отопление е, че няма нужда да се прави свръзка с газопровод. Цената за купуването на отоплението на тази къща включва и цената на свързването на сградата към система за разпределение на газ (газопровод), тъй като това е основен елемент на отоплителната система. Отоплителна система (котел, система за разпределение на газ, отоплителни елементи, монтаж) 109.664,-CZK без ДДС 
Свръзка за разпределението на газ (изходна тръба, кутия за изходната тръба,работа) 33.215,-CZK без ДДС Общо – с 5% ДДС 150.023,- CZK

Експлотационни разходи

image

Сравнение на сградите

image

От предоставената информация е очевидно, че разходите за закупуване на система за подово електрическо отопление са наполовина на тези за водна отоплителна система с радиатори, въпреки че къщата в Moravicн е построена 3 години по-късно. Енергийните разходи са почти еднакви за двете сгради, но системата на газ изисква и редовни технически прегледи на уредите, които не са взети предвид в тези сметки.
Оценка Освен гореспоменатите факти, има и други разлики, които не са забележими на пръв поглед. Първо, сравнението е между две напълно различни системи, не само от гледна точка на енергийните източници – конвекционно отопление се сравнява с подово отопление, което е много по-комфортно. Системите разположени на големи площи предлагат по-добър топлинен комфорт в сградата – разпределението на температура е по-равномерно, намалява се циркулацията на прах в стаята, създава се свобода при вътрешното обзавеждане на сградата. За да бъде по-точно сравнението водната отоплителна система трябва да се постави, като подово отопление, което от своя страна увеличава стойността на закупуване с около 80 000 CZK.

Алтернативни източници Напоследък, различни видове системи работещи с алтернативни източници, станаха популярни – отоплителни помпи или соларно отопление. За да отговорим по-пълно на задаваните въпроси от потребителите, направихме теоретично сравнение на електрическото подово отопление със водно подово отопление използващо отоплителна помпа. За отоплението на газ в къщата в Novй Sedlice разходите бяха 11 000 CZK. Ако предположим че помпата работи с коефициент 2 (теоретично по време на целия отоплителен сезон), разходите за отопление ще бъдат намалени на половина – приблизително 5 000 CZK. Заради ниската тарифа, сметките за електричество също ще намалеят – от 7 000 на приблизително 5 000 CZK - Тоест по 10 000 CZK годишно.

image
От теоретичното сравнение е очевидно, че въпреки че разходите по действието на системата с помпа са по-ниски, цената на закупуване е толкова висока че при теоретично спестяване от 8 000 CZK годишно, инвестицията ще се възвърне след 26,5 години – което е повече от живота на монтираната система. Алтернативните източници са ефективни за приложение на места, където е необходимо по-голямо количество енергия - например за отопление на плувни басейни – но за къщи с големина до 200 m2 те са невъзвръщаема инвестиция.

За повече информация относно системите за електрическо подово отопление може да посетите следният сайт www.ecofloor-bg.com

 



Гласувай:
1



1. klimatik - Малко доуточнения
15.09.2010 17:32
Надявам се да не го възприемае като заяждане, всъщност повечето термопомпи за отопление работят с коефициент повече от 4. Второ предимството от използването на термопомпи идва от факта, че затоплят вода целогишно, а в много случай разхода на енергия за топла вода е съизмерим с разхода за отопление. Не на последно място Европейската комисия разглежда използването на термопомпи за отопление и топла вода като възобновяем източник на енергия, което от своя страна кара много правителства в Европа в това число, Германия, Франция и Великобритания да стимулират покупката на термопомпа от домакинствата със финансови стимули от порядъка на 40%, което значително намалява крайните цени.
Освен това има и един много съществен друг фактор - крайните цени на електроенергията, които в западна европа рядко са под 15 евроцента и по-този начин инвестицията в термопомпи реално се възвръща за три години сравнено с използването на природен газ, който пък от своя страна е най-евтиния начин за отопление и затопляне на вода.
В българия не съществуват стимули за покупка на термопомпи от населението, а и електрическия ток е на по-ниски цени сравнено с останалата част на Европа и може б заради това възвращаемостта на инвестицията може и да се различава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ecofloorbg
Категория: Бизнес
Прочетен: 17269
Постинги: 2
Коментари: 1
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031